1. Anasayfa
  2. Tapınakçılar

Amon Ve Ra Kimdir?

Amon Ve Ra Kimdir?
Amon ve Ra
0

Amon ve Ra; Mısır mitolojisi, çoğu dini inanışlara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu kültür açısından oldukça farklı bir konumda tutulmaktadır. Her alanda saygın kişilik kazanmış kişiler bile bu alanda oldukça farklı yorumlar yaparak Mısır mitolojisini öne çıkarmışlardır.

Mısır’ da ölen Tanrılar mumyalanarak onlar için özel olarak yapılan tabutlara eşyaları ile birlikte gömülmektedirler. Böylece mumyalanarak tapınaklara koyulan Tanrılara dua ederken daha yakın olunacağı inanışı günümüzde hala sürdürülmektedir.

Amon ve Ra Kimdir?

Öncelikle Amon ve Ra Kimdir? Ondan Bahsedelim. Geçmişten günümüze gelen dini inanışlar oldukça farklılık göstermektedir. İslam dininde tek tanrılı inanış vardır. Ancak Mısır, Yunan, Roma gibi ülkelerde çok tanrılı dini inanış uygulanmaktadır.  Özellikle Mısır’ da her şey için ayrı bir Tanrı olduğuna inanılır. Her Tanrı’ nın kendisini temsil eden bir sembolü bulunmaktaydı.  Amon Tanrısı da bunlardan sadece bir tanesidir.  Amon’ un kutsal sembolü kazdır. Bu nedenle hiyerogliflerde, başında kaz ya da devekuşu tüyüne benzer bir tüy ile resmedilmiştir. Mısırlılara göre Amon Bütün Tanrıların başındaki ilk Tanrı’dır.

Amon, Mısır mitolojisine göre Amon’ un doğada kendiliğinden var olduğuna inanılırdı. Görünmeyen yaratıcı güç olduğu düşünülerek büyük bir bağlılıkla Amon, çok üstün bir seviyede tutulurdu. Bu inanış hala da devam etmektedir. Amon, hoşnutluk demektir. Bu da Mısır halkı için, bütün evrenin Amon’ a bahşedilmiş olması ile aynı anlama gelmektedir.

Mısırlılara göre, Amon 3 evlilik yapmıştır ve 2 çocuğu olmuştur. Mısır mitolojisine göre, Amon Tanrıların Tanrısı’dır. Eşi Mut ise Kraliçelerin Tanrıçası’dır. Amon’ un ilk eşi Amunet’tir. Amunet, görünmez Tanrıça olarak bilinmektedir. İsmi ve cinsiyeti belli olmadığı için, Mısırlılar tarafından Amunet ismini almıştır. Dişi Amon diye de anılmaktadır. Amon’un ikinci eşi ise Wosret’tir. Ancak resmi kaynaklara göre hakkında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Son eşi ise Mut’tur. Amon, Theban Tanrısı olarak da bilinmektedir. 3 evlilik yapmış olmasına rağmen, en çok Mut yani Theban Ana Tanrıçası ön planda tutulmuştur. Amon’un eşleri hakkında kesin bilgi bulunmamaktadır. Anlatılanlar rivayetlere dayandırılarak anlatılmıştır. Amon’ un oğlu Khons, Ay Tanrısı’dır. Diğer oğlu Monthu ise, Savaş Tanrısı’dır. Amon’un kutsal merkezi Theb’dir. Bu nedenle Theban Tanrısı olarak anılmaktadır.

Ra Kimdir?

Mısır mitolojisindeki bir diğer Tanrı ise, Ra’ dır. Atmaca kafalı bir insan olarak resmedilen Ra, aslında Güneş Tanrısı’dır. Ra’ nın kutsal merkezi Heilopolis’tir. Bu nedenle Heilopolis Güneş Tanrısı olarak anılmaktadır. Ra, hiyerogliflerde elinde haç kolye, başının üzerinde Güneş şeklini alan bir kobra yılanı ile resmedilmiştir. Kutsal sembolü ise, Güneş’tir. Mısırlılara göre ilk Tanrı Amon’ dur. Ra’ nın 2 oğlu vardır. Osiris ve Seth. Osiris, Mısır’ da bir kraldır. Kardeşi Seth, evrendeki kötülüğü temsil eden bir Tanrıdır. Kötülüklerin Atası olarak görülmektedir.

Osiris, öldürülünce mumyalanır. Mısırlılara göre ise mumyalanmış olsa bile hala üstün bir kişiliğe sahip olmaktadır. Ancak Ra’nın bütün Tanrıların üstünde olduğu, diğer Tanrıların ise Ra’ dan oluştuğu inancı hala yaygın bir durumdadır. Hem Amon hem de Ra ilk Tanrı olarak anılmıştır ve bütün Tanrılardan üstündür. Bu nedenle daha sonra Amon Ra olarak anılmışlardır.

Günümüzde ise resmi törenlerde, Amon ve Ra adına yad etmek amacıyla merasimler düzenlemektedir. Amon, bütün Tanrılardan yüceydi. Ra ise, herkese hakim ederdi. Amon ve Ra birleşince,  bütün Tanrıların üzerinde güçlü kılınmıştır ve Mısır Tanrılarının içinde en güçlü Tanrı olarak bilinmektedir. Mısır mitolojisi ile oldukça yakından ilgilenen kişiler ise, çok Tanrılı din üzerine kitaplar yazmışlardır. Bunlardan bir tanesi de “ Ra’nın Sırrı ve Şifa Anahtarları” ismiyle kağıda dökülmüştür.

Amon ve Ra ile ilgili verdiğimiz bu bilgilerden sonra “Budist Rahibin 2 Asırlık Meditasyonu” isimli yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir