1. Anasayfa
  2. Gizemli Dünya

Nemrut Dağı’nın Gizemleri

Nemrut Dağı’nın Gizemleri
0

Ülkemizde Anadolu’da Adıyaman ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut Dağı bir çok efsaneye konu olmuştur. M.Ö. ilk yüzyılda kurulan ve M.S. 72 yılına kadar varlığını sürdüren Kommagene kırallığının hüküm sürdüğü bölgede bulunan Nemrut Dağı bir dinin doğuşuna tanıklık etmiştir. Bu krallığa ait ilk yazılı belgeler kral 1. Antiochos zamanından kalmadır. Antiochos Kommagene’nin en önemli kralıdır. Çünkü Antiochos yeni bir din kurarak bütün dünyayı egemenliği altına almayı hedefliyordu. Böylece kendisi de ölümsüz olacaktı. Ve kendini tanrı ilan etti.2150 metre yükseklikteki Nemrut Dağı’nın zirvesine kendi mezarını kutsal bir alan olarak belirlediği bölgeye inşa ettirmeye başladı. Ancak tamamlamaya ömrü yetmedi. Anıt mezar yarım kaldı.Zirvenin batı ve doğu kısımlarına yaptırdığı heykeller ise günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Nemrut Dağı’nda ki Garip Heykeller

Antiochus tarafından, her biri birer tanrı olarak tasvir edilen bu heykeller nedeniyle Nemrut Dağı’na tanrıların dağı denmiştir. Dağın doğu yamacındaki tanrı heykelleri Pers tanrılarını, batı yamacındakiler ise antik yunan tanrılarını simgeliyordu. Bu da kralın iki uygarlığı birleştirme çabasını açıklıyor. Dağın zirvesinde bulunan mabette , tören yolu, batı terası, höyük ve doğu terasının astronomik bir dizilime sahip olduğu düşünülüyor. Nemrut Dağının uç noktasında bulunan höyüğe ise erişim bütün çabalara rağmen sağlanamamıştır. İnsan eliyle yapılan bu höyüğün içinde neler olabileceği hala bilinmemektedir. İçine girilemeyen bu höyüğün taşlarının o zamanın teknoloji ile dağın tepesine nasıl getirildiği, taşların nasıl yığılıp höyüğün yapılabildiği bilinmemektedir. Taşların yukarıdan bir araç ile diziliminin sağlandığı düşünülüyor. Ama hangi olmayan teknoloji ile?

Kralın kurduğu din zamanla unutuldu. Ama Antiochos yaptırdığı heykeller sayesinde ölümsüzlüğü yakaladı. UNESCO 1987 yılında Nemrut Dağı’nı korunması gereken kültür mirası olarak ilan etti. Nemrut Dağı dünyanın 8. harikası olarak nitelendiriliyor.

Nemrut Dağı’nın içinde varlığı bilinen fakat nereye çıktığı henüz bilinmeyen pek çok tüneller var. Ve daha keşfedilmemiş pek çok tünelin olduğu düşünülüyor. Nemrut dağı’nda olduğu düşünülen Komagene Kralı 1. Antiochos’un mezarı ise hala bulunamadı ve

gizemini sürdürüyor. Nemrut Dağı ile ilgili bir inanış da Antiochus’un misyonunu yöneten ilahi güçlerin önceden bu höyüğü yaptıkları. Ve kralında bunu mabet olarak düzenlediği yönünde. Kardeşlik Örgütü’nün burada olduğu, Hıristiyanlığın burada başladığı, uzaylıların dağı üs olarak kullandığı gibi pek çok iddiaya konu olan Nemrut Dağı dünya tarihinin hala gizemini sürdüren bir parçası.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir