Kutsal Kase Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın son akşam yemeğinde içtiği şarabın kasesidir. İngiliz uzmanları Staffordshire bölgesindeki bir anıtın üzerindeki yazıttan İsa’nın Kutsal Kasesinin yerini belirlediklerini ifade ettiler. Ayrıca Hıristiyan inancına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra akan kanlarında bu kasede toplanıldığına inanılıyor. Kasenin inanca göre yaraları iyileştirdiği, hastalara şifa verdiği düşünülüyor ve bu sebepten yüzyıllardır bu Kutsal Kase aranıyor. 12. ve 13. yy’da Kutsal kasede Kral Arthur ve Yuvarlak Masa Şövalyeleri efsanelerinde söz konusu olmuştur. Kutsal Kase’nin Hz. İsa’nın son akşam yemeğinde kullandığı kadeh olduğu söyleniyor Söylentilere göre Hz. İsa çarmıha gerildiğinde Aramatyalı Yusuf’un İsa’dan akan kanı, bu Kase’nin içinde topladığı söyleniyor. Kimi verilere göre ise Aramatyalı Yusuf İngiltere’ye dönmüştür.
Dan Brown ”DA Vinci Şifresi” adlı romanında İsa’nın Kutsal Kasesi hakkında iddialarda bulunduğu aslında böyle bir kase olmadığını, kasenin sadece nesnesel bir kavram olduğunu Kutsal Kase’nin Hıristiyanlarla ilgili bazı belgeler olduğunu öne sürmüştür. Brown’un iddiaları kiliselerde ve akademisyenler tarafından kabul edilmemiştir. Kase anlamı Orta Çağ Latincesinde gradalis sözcüğü ‘tabak’ anlamına gelir. Graal sözcüğünün ‘geniş ağızlı veya kenarları alçak kap’ anlamına gelir. Kutsal kaseyi Hıristiyanlıkla özleştiren hikaye Chrétien de Troyes tarafından yazılmış ancak tamamlanmamış olan Le Conte du Graal ya da Perceval isimli hikayedir. Bu hikayede köyden gelen saf bir şövalye olan Perceval’den bahsedilir ve Perceval iyiliği, saflığı, masumiyeti temsil eder. Robert de Borron’un eserlerinde de bu kase hakkında bilgiler verilmiştir.
Kutsal kaseyle ilgili efsanelerden bir tanesi de Graal efsanelerinin ilham kaynağı Kent mitolojisidir. Kent mitolojisinde bolluk ve bereket getiren, hastalıklara şifa veren bir kaseden bahsedilir. Hıristiyan mitolojisinde de buna yakın olarak İsa’nın havarileriyle yediği son yemekteki şarap içtiği kadeh özel güçlere sahiptir ve kutsal kabul edilmektedir. Kutsal kasenin nerede olduğu ilgili birçok teori vardır. Mesela Antakya’da bir kilisede bulunan kasenin bu kase olduğu düşünülmektedir. Bir diğer teori de İngiltere’de bulunan Çoban Anıtının üzerinde yazan bilgiye göre kutsal kase Kanadada ki Nova Scotia ile New brunswick bölgelerinde bulunabileceğini işaret eder. Şifre bilimciler çoban anıtını araştırmaya devam ettiklerinde birkaç harfe daha ulaşarak Kutsal Kase’nin bulunduğu bölgeyi buldu bir anıt üzerinden yola çıkan araştırmacılar harfleri ve sayıları çözerek kutsal kaseyi buldu. Kasenin İngiltere’de, İtalya’da, Kanada’da olduğu düşünülüyor. Ayrıca İspanya’nın Leon şehrinde ki bir müzede bulunan ve sergilenen altın kaplama olan kasenin de İsa’nın kutsal kasesi olduğu söylentiler arasındadır. Araştırmacılar Margarita Tores ve Jose Ortiza Rio ya göre; kaseyi Müslümanların Filistin’den çalıp hristiyanları verdiğini düşünüyor. Kutsal kase ile ilgili bir diğer rivayet ise Çemberlitaş da bulunan gizli odadır. Gizli odada bulunan Hz. İsa’nın çarmıhının yanında kutsal kasede bulunmaktadır.
”Sangreal Belgeleri” adıyla anılan belgelerde inanışa göre Kutsal Kase ile birlikte gömülmüştü. Bu belgeleri ve kaseyi şövalyelerin koruduğuna inanılıyor ve Kase tapınak şövalyelerinin güçlerinin sembolüdür. Kutsal Kase insanların kafasını geçmişten beri meşgul etmiş, ortaya atılan teorilerle birçok sorun yaratmıştır. Bu savaşlara sebep olan Kase tarihin en çok aranan hazinesidir. İmparator Kostantin’in peygamber olan Hz. İsa’yı babası olmadan dünyaya geldiği için Tanrı’nın oğlu durumuna soktu; amacı Roma hükümdarlığının güçlendirmekti. Bu rivayete göre ise son akşam yemeğinde kullanılan Hz. İsa’nın kadehi değil de Meryem’in rahmiydi ve bu tapınak şövalyeleri tarafından korunmaktadır.
Kutsal Kase’nin bulunmasının zor olduğunu kabul iddia ede Christine Large, kasenin sahtelerinin de piyasaya sürülüp insanları kandıracağını söyledi. Bir sanat eserinin bu kadar uzun süre günümüze geleceğini sanmıyorum diyerek sözlerine ekledi.
Bu yazı www.gizemlidunyam.com Sitesine Aittir. Kaynak Gösterilmeden Başka Sitelerde Yayınlamak Yasaktır.