1. Anasayfa
  2. Gizemli Dünya

Piri Reis’in Dünya Haritası

Piri Reis’in Dünya Haritası
0

İlk dünya haritası niteliğini taşıyan Piri Reis’in Dünya  Haritası çok kapsamlı haritada ki detayların nasıl yapıldığı, hangi teknolojilerin kullanıldığı  günümüzde hala gizemini koruyor.

Osmanlı imparatorluğu’nun Kaptan-ı Deryası Piri Reis ilk haritasını 1513 yılında çizip Yavuz Sultan Selim’e, ikincisini de 1528 yılında çizerek yine o dönemin padişahı  Kanuni Sultan Süleyman’a hediye olarak sunmuştur.

Piri Reis’in Dünya  Haritası‘nın Önemi

09.11.1929 tarihinde Topkapı Sarayı’nın müzeye dönüştürülme çalışmaları esnasında Milli Müzeler Müdürü Halil Ethem Bey, sarayın harem bölümünde ki kütüphanede tesadüfen bu haritayı bulmuştur. Haritanın üzerinde yemek kırıntılarına rastlanması, haritanın yemek yenilirken örtü olarak kullanıldığını düşündürmektedir. Atatürk haritanın incelenmek üzere Ankara’ya gönderilmesini emretmiştir.

İnceleme sonucunda haritanın ceylan derisi üzerine çizildiği tespit edilmiştir. Dünya çapında büyük yankı uyandıran Piri Reis’in Dünya Haritası’nın bize ulaşan kısmı 3/1 lik yani 90/65 cm ebatlarındaki bölümüdür. Haritada 9 tane sandal ve gemi resmi bulunmaktadır. Ayrıca harita üzerinde insan ve hayvan figürleri, Portukal kralı, Merrakuş ve Kine Padişahı ve 7 tane papağan, Afrika Kıtası’nda devekuşu, fil, üç tane maymun, yılan, öküz, lama,  kıtanın kuzeyinde de büyük bir balık resmi bulunmaktadır. Haritada Kristof Colomb’un Amerika Kıtası’nı keşfi ile ilgili tam olarak okunamayan notlar bulunmaktadır.Haritanın üzerine kim tarafından ve ne zaman yapıldığı yazılmıştır.

Bu harita o dönemde yapılmış diğer haritalardan çok farklıydı ve dünyanın henüz keşfedilmemiş bölgelerini bile çok detaylı olarak gösteriyordu. Afrika Kıtası’nın batı kıyıları, Güney Amerika Kıtası’nın doğu kıyıları, Kanada’nın kuzeydoğusu, Grönland Adası ve Güney Kutbu haritada eksiksiz olarak vardı. Mesela Güney Kutbu’nun keşfi 1818 yılındaydı.

Pek çok tarihçi ve bilim adamı bu haritanın nasıl çizilebildiğini araştırdı. Piri Reis’in haritayı dünyayı gezerek çizmesi mümkün değildi çünkü o dönemin tahtadan yapılmış kalyonları okyanuslarda yol alabilecek kadar dayanıklı değildi. Cebelitarık Boğazı’nın hatasız olarak çizilebilmesi ancak uzaydan alınmış dünya görüntüleri ile mümkünken, Piri Reis’in Dünya Haritası ’nda Cebelitarık Boğazı’nın kusursuz bir çizimi mevcuttu.

Arjantin ile Antartika’nın  su altında dağlar vasıtasıyla birleşik olduğu Ruslar tarafından henüz bulunmuşken, Piri Reis su küreyi kaldırarak bunu resmetmişti. Piri Reis’in Dünya Haritası ’nda bulunan su altındaki Antartika Dağları’nın varlığı ses yansıtıcı cihazlar sayesinde 1820 yılında tespit edilebilmiştir.

Acaba o dönemde hangi teknolojiyi kullanarak bunu yapmayı başarmıştı? Bunlar ve bunun gibi daha pek çok gizemin bulunduğu haritanın nasıl çizilebildiği sorularına araştırmacılar hala kesin bir cevap bulabilmiş değildir. Bu meşhur harita hala gizemli bir nesne olarak akıllarda bir çok soru işaretini barındırmaktadır.

Sitedeki Tüm Yazılar https://www.gizemlidunyam.com/ ‘a aittir. Kaynak Gösterilmeden Paylaşılması Kanunen Yasaktır. Kaynak Gösterilmeden Paylaşılması Durumunda Hukuki İşlem Yapılacaktır.

 

 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir