1. Anasayfa
  2. Tarih

Antik Bergama dijitalde

Antik Bergama dijitalde
0

Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Bergama Antik Kenti’nde çalışma yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsü, 12.5 kilometrekarelik alanı dijital platformda haritalandırdı. Bölgedeki son 30 yıllık buluntular, tümülüsler haritaya yerleştirildi ve tüm arkeolojik yapılara ilişkin bilgiler interaktif kullanıma sunuldu. Enstitünün internet sayfasındaki haritalar, Türkçe, Almanca ve İngilizce yayına sunuldu.

Haritalarda, ‘Kızıl Avlu’, ‘Batı Hamamı’, ‘Asklepion’, ‘Saray’, ‘Kule’, ‘Merak Taşı’, ‘Köprü’, ‘Termal Hamam’, ‘12 Odalı Yapı’, ‘Musalla Mezarlığı’ gibi birçok ayrıntıya yer veriliyor. Alman Arkeoloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Felix Pirson, yeni çalışmaların coğrafi bilgi sistemi olarak hizmet verdiğini söyledi.

Bölgeye ilişkin 1970’li yıllara ait verilerde tümülüs gibi eksiklerin bulunduğuna dikkati çeken Pirson, milattan önce 3. yüzyılı anlatan haritaları güncelleme gereği duyduklarını kaydetti.

AÇIK VERİ SİSTEMİ

Dijital çalışmanın yeni bir temel sunduğunu anlatan Pirson, şöyle konuştu:

“Çok sayıda antik alanı haritada görmek mümkün. Yeni bilgiler de entegre edilebilir. Biz son 30 yılın çalışmasını da ekledik. Arkeologlar ve turistler sadece Akropol’e bakıyor. Ancak Bergama sadece Akropol’den oluşmuyor, o bir şehir. Helenistik dönemde şehir tepe üstünde kuruldu ama Roma zamanında çok daha geniş sınırlara ulaştı. Bu konuda araştırma yapılmıyordu çünkü eski haritada tam olarak bu bölümler gösterilmedi. Yeni harita benim için de şaşırtıcı oldu. Çok bilgi ve bağlantılar içeriyor. Dijital haritada açık veri sistemini tercih ettik. Bergama’nın antik özelliklerini tüm dünya ile paylaştık. Bu bilgilerin çok sayıda insana ulaşmasını istiyoruz.” İnteraktif özellikli dijital haritalara, Alman Arkeoloji Enstitüsü internet adresinde ulaşılabiliyor. 

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir