1. Anasayfa
  2. Gizemli Dünya

Süleymaniye Camii

Süleymaniye Camii
0

İstanbul’un simgelerinden biri olan Süleymaniye Camii, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın istediğiyle Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. 1550 yılında başlanıp 1557 yılında tamamlanan bu cami, Mimar Sinan’ın kalfalık döneminde yaptığı eserlerden biridir. 459 yıl boyunca pek çok depreme dayanarak, tek bir çatlak bile oluşmadan hala ayakta duran bu cami,  Osmanlı dönemi klasik mimarisinin muhteşem bir örneğidir. Minarelerinin konumu ve oranlarındaki değer farklılığı nedeniyle, batılı mimarlar camiyi tepeye oturan değil, tepeden yükselen bir eser olarak nitelendiriyorlar.  Caminin avlusunda dört köşede 4 adet minare vardır. Dört minarede 10 adet şerefe bulunmaktadır. Bunun sebebi Kanuni Sultan Süleyman’ın Osmanlı’nın 10. padişahı olmasıdır.

Caminin yapımının tamamlanmasının uzun sürmesi, cami hakkında pek çok söylentiye ve dedikoduya sebep olmuştur. Oysa bu kadar uzun sürede tamamlanmasının sebebi Mimar Sinan’ın üstün mimarı zekâsının sonucudur. Bu da camide pek çok gizeme neden olmuştur.

Süleymaniye Camii’nin Gizemli Yönleri

Sultan Süleyman’a bir gün birileri gelir ve Mimar Sinan senin caminin ortasında oturmuş nargile tüttürüyor diye şikayet eder. Kanuni de cami bir türlü bitmiyor diye zaten huzursuzdur. Ve söylenenlerin doğru olup olmadığını anlamak için caminin inşaatına gider. Bir bakar ki hakikaten Mimar Sinan inşaatın ortasında oturmuş nargile içiyor. Ancak nargilede tömbeki yokmuş. Sadece su bulunuyormuş. Kanuni durumu izah etmesini istemiş Mimar Sinan’dan. Meğer Mimar Sinan nargileden çıkan fokurtuları dinleyerek caminin akustiğini ölçüyormuş. Caminin her köşesinde sesin aynı seviyede duyulabilmesi için çalışıyormuş. Kanuni bir daha Mimar Sinan’a kızmamış.

Camide ses ve akustik için Mimar Sinan 65 tane büyük turşu küplerini ağızları dışarıya gelecek şekilde, kubbe eteklerine dizdirtip, küplerin aralarını da yumurta akıyla sıvatmıştır.

Süleymaniye Camii 275 tane dev kandille aydınlatılıyordu. Kandilden çıkan isler camiye zarar vermesin diye, orta kapı üzerinde isin toplanabileceği bir is odası yaptırmış. Bu odanın islerinden çok kaliteli bir mürekkep damıtmış. Caminin içine açılan iki adet menfezden bakıldığı zaman birinden Allah diğerinden ise Muhammed yazılı levhaların görünmesi de ince matematiksel hesaplar ile yapılmış.

Süleymaniye Camii’nin herhangi bir yerinde ölçüm yapıldığında sayısal olarak ebcet hesabına göre Allah kelimesi ve katları çıkıyormuş. Ayrıca minare ve kubbelerde de 23 sayısı çıkıyormuş. Bu ve benzeri pek çok şifreye ve gizeme sahip olan Süleymaniye Camii Mimar Sinan’a göre Kıyamete kadar yıkılmayacak bir yapı.

İlginizi Çekebilir
kilise

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir