Tutankhamun veya Tutankamun, mısır firavunudur. MÖ 1341-1323 yılları arasında yaşamıştır. Hüküm sürdüğü yıllar MÖ 1332-1323 yıllarıdır. Babası Amenotep (Akhneton), annesi Prenses Kia’dır. Antik Mısır’ın en ünlü firavunu, kardeşler arası birleşmeden dünyaya gelmiştir. Akraba evliliği, çarpık ayak özrüyle doğmasına yol açmış ve olasılıkla aynı babadan kardeşi olan karısıyla bir çocuk yapmasını engellemiş olabilir. Mısırlı araştırmacıları 2007’den bu yana 16 kraliyet mumyası üzerinde genetik testler yaptılar. Tutanhamon’un en yakın ve en sevgili akrabaları: Büyük anne-babası, anne-babası, karısı, mezarında bulunan ve büyük olasılıkla kızları olan mumyalanmış iki fetüstür.
Tutankamun’un Hayatı
Asıl adı Tutankhaton’dur. Tutankhaton IV Amenotep’un oğludur. Babası mısırda ilk kez Tektanrılı aten dinini kuran kişidir. Tutankhaton babası ölünce, başka bir anneden olan üvey kızkardeşi Ankhesenamen’le evlenir ve tahta çıkar. Tahta ilk çıktığı zamanlar tektanrılı dindense çok tanrılı dine dönüş oldu. Böylece kendisi de Tutankhaton adı yerine Tutankhamun ismini aldı. Babası IV. Amenhotep’in kurduğu Tektanrılı aten dini de böylece sona erdi. Tahta geçtiği dönem ülkesi için barış içinde huzurla geçmiştir. 18 yaşında hayata veda etmiş olan bu firavunun yerine tahta, babası IV. Amenhotep’a vezirlik yapmış olan ve küçüklüğünde de Tutankhamun’a naiplik yapmış olan Ay, dul kraliçe ile evlenerek tahttaki yerini almıştır.
Tutankamun’un Mezarı
1922 yılında Howard Carter (9 mayıs 1874 – 2 Mart 1939, ingiliz arkeolog ve mısır bilimcidir.Mısır’ın Luksor kentinde ünlü krallar vadisi’inde firavun Tutankamon’un mezarını keşfetmesiyle ünlenmiştir.Ölümü ise mısırda çok uzaklarda ve cenazesine sadece Lady Evelyn katılmıştır.)Tutankamon’ un mezarı Krallar vadisi’nde yer almaktadır. Tutankhamun’un mumyası haricinde mezardan çıkanların hepsi Kahire müzesinde sergilenmiştir. Mezarı 1972 yılında tam kesin olamasa da Londra’da veya ABD’ de sergilenmiştir.
Kral Tutankamun’un mezarı, diğer kralların mezarına göre oldukça gösterişlidir. Tutankamun’un genç yaştaki sıra dışı ölümüyle ilgili, net bir bilgi bulunmamaktadır. Arkeologlara göre Tutankamun aceleyle gömülmüş ve başkası için hazırlanan bir mezara koyulmuştur. Mısır bilimcilerin detaylı araştırmalar sonucu Tutankhamon’un sol kulağının arkasında zedelenme bulunmuş ve bu yüzden Tutankamon’un generali olan Horemheb‘in yönetimi ele geçirmek için Kral Tutankamon’a sert bir cisimle vurup öldürdüğü yönündedir.
Tutankamun’un Mezar Şekli
Tutankhamon’un mezarı iki odadan ve odalara inerken bir merdivenden oluşmaktadır. Mezarında ki odalarda hayattayken kullandığı tahtı ve geri kalan bütün eserleri konulmuştur. Tutankhamon’un laneti diyerek bilinen ve bazı örnekleri bulunana bu olayların nedeni bilinmemektedir. Sadece bilinen Firavun lahitinde hiyeroglif olarak bulunmuş olan yazılardan birinde
‘Firavunun mezarına her kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktir’
yazısıdır.
Söylenenlere göre Carter’ın bu keşiflerden sonra çok sevdiği kanaryası bilinmeyen bir nedenden dolayı ölmüştür ve bunu Mısır’ın simgesi olarak kabul edilen bir kobranın kanaryasını yemesiyle olaylar dizgisi başlamıştır. Bir başka örnekteyse kazı işlerinin parasını karşılayan Lord Carnavron’un (1906-1922 yılları arasında Howard Carter’la birlikte Teb’de araştırmalar yapan Lord Carnavon asıl adı olan 5. Carnavon Kontu George Edward, Kral mezarlarının, özellikle de Tutankhamon’un mezarının ortaya çıkarılmasında (Kasım 1922) katkıda bulunmuştur. Firavunun mezarının açılmasından bir süre sonra Carter’la tartışıp İngiltere’ye dönmesi ve sağlık durumunun bozulup tekrar Kahire’ye dönmesiyle kaldığı otelde ölmesi Firavun Tutankhamon’u mezarında rahatsız edenlerin lanetleneceği efsanesini güçlendirmiştir.)
Kahirede kan zehirlenmesi sonucu hayata gözlerinin kapamasıdır. bu ölüm insanlar tarafından çok ilginç bulunmuş ve turist akımlarına uğramıştır.. Tutankamon’un mezarı, dünyada büyük ilgi görmüştür. Mısır’daki meraklılar gibi binlerce Avrupalı turist, Mısır’a akın etmeye başlamıştır. Mezarın girişine her gün binlerce insan geliyor. Arkeologlar, bilim adamları, kâşifler, mezarı ve hazineleri görmek için akın etmeye başlamışlardı. Bâzı serserilerin olay çıkardığı da söylenmektedir. Firavun Tutankhamon’un 3000 yılını aşkın bir zamandan beri süren “ebedî istirahatına son verilmiştir.