1. Anasayfa
  2. Gizemli Dünya

Hitler’in En Büyük Hayali Olan Stad

Hitler’in En Büyük Hayali Olan Stad
0

Hitler’in büyük bir hayali vardı. Antik Yunan’dan esinlenerek dünyanın en büyük stadyumun yaptırmayı düşünüyordu. Hitler’in başkent olarak düşündüğü Nuremberg şehrinde  inşa ettirmeye başladı ve her şeyden güçlü yüzyıllar boyunca ayakta kalabilecek nitelikte bir projeyi savaş sebebiyle tamamlamadan yıkıldı.

O günün mimarı Mimar Albert Speer kendi hayatını anlattığı bazı notlarında inşaat yapılırken ölçümlerin dünya olimpiyatlarının belirlediği koşullara uygun olmayacağını fark ederek Hitler’e bu projede bazı değişiklikler yapılması talebiyle başvurduğunu anlatmıştır.

Hitler ise 1940 yılının Olimpiyatlarının Tokyo’da yapılacağını ancak bu tarihten sonra yapılabilecek her olimpiyatın Almanya’da olacağını ifade ederek ölçümleri hitlerin mimarlarına yaptırdığı şekilde kalması hususunda ısrarcı olmuşlardı.

Hitler’in bu büyüklükte bir yapı istemesinin asıl sebebi ise seyircilerin bu sıtatta yapılacak olan olimpiyat oyunlarında rahat hissetmesi ve bu anlamda daha önceleri eşi benzeri olmayan bir yapı yaptırmak istiyordu.Nazi liderinin daha büyük kitlelere seslenerek gelecekte tüm dünyayı aslında kendi iktidarı altına alabilmek maksadıyla yapılmasını düşündüğü bu inşaatı tamamlanmış olsaydı dünyanın en büyük stadyumlarından biri olacaktı.

Mimar tarafından Antik Yunan’da yer almış olan bir stadyumdan esinlenip projesi çizilmiş olan ve 1937 yılında da temeli atılan bu stad German stadyum adını alacaktı.

Stadın 18 ayda hazırlanmış olan maketi bile çok büyüktü. Bu ne bu denli büyük bir yapının ses sistemi ve görüş mesafesinin ise ne şekilde olacağını gözlemeyebilmek amacıyla öncelikle bir maket yapmaya karar vermiş olan mimarlar 18 ay boyunca Nuran şehri yakınlarında aç tel kasabasında 40 bin kişilik kapasiteli dev bir maket hazırlamıştı.

1938 yılında çalışmalara başlayan süper stad 1945 yılında tamamladığında 800 metre uzunluğunda ve 450 metre genişliğinde olacak Stadı izleyicileri taşımak için en az yüzer kişilik asansörlerde inşa etmeyi planlanmıştı. Günümüzde ise stadyum Tepesi adıyla bilinen bölgede yalnızca stadyumu ait bir maket tarihi eser koruması altında tutulmaktadır.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir