1. Anasayfa
  2. Gizemli Dünya

Mimar Sinan’ın Kafatası Nerede?

Mimar Sinan’ın Kafatası Nerede?
0

Mimar Sinan 1489 yılında doğup ve 1588 yılında vefat eden, Osmanlı döneminde yaşamış dünyaca ünlü bir mimardır. Kanuni, Selim ve III Murat zamanlarında Osmanlının mimarbaşı olarak görev yapmıştır. Edirne’de bulunan Selimiye Camisi Mimar Sinan’ın Dünya Kültür Mirası Eserleri listesindedir. Toplamda 375 tane eseri bulunmaktadır. 1976 yılında Uluslar arası Astronomi Birliği Merkür gezegeninde bulunan bir kratere Sinan Krateri adını vermiştir. Mimari ve matematik dehası herkesin o kadar fazla ilgisini çekmiş olmalı ki, 1935 senesinde ırkçılığın yaygınlaştığı zamanlarda, bütün dâhilerin beyaz ırktan olduğu düşüncesi ile Mimar Sinan’ın gerçekte Türk olmadığı iddiasını yalanlamak amacı ile Türk Tarih Kurumu tarafından türbesi kazılmış ve kafatası incelenmek üzere alınmıştır. Türk olduğu ispatlanmıştır ancak sonraki restorasyon çalışmaları için türbe yeniden açıldığında kafatasının yerinde olmadığı görülmüştür. Kafatasının hala nerede olduğu bilinmemektedir.

Mimar Sinan’ın Kafatasına Ne Olduğunu Bilen Yok

Batılı ülkelerin yaptığı Mimar Sinan Türk değildir iddiası üzerine türbenin açıldığını söyleyen Marmara Üniversitesi Sanat Tarihi bölüm başkanı Prof. Dr. Selçuk Mülayim, Antropolog Şevket Aziz Kansu Başkanlığındaki bir ekibin kazıyı yaptığını ve kafatasının o zamanlar açılması planlanan antropoloji müzesine konulacağını anlatıyor. Ancak söz konusu müze hiç açılmıyor. Kafatasının akibeti bu noktadan sonra bilinmiyor.

Kazı yapılıp mezar açıldığında Şevket Aziz Kansu kafatasını hemen oracıkta inceleyip, ölçüyor ve kafatasının brekisefal olduğunu söyleyip, ‘arkadaşlar, Mimar Sinan Türk’tür.’ Diyor. Böylece batının iddiaları çürütülüyor.

1936 senesinde Ankara’da Halk evinde Mimar Sinan’ ile ilgili bir kutlama esnasında misafirlere Mimar Sinan’ın birer Portre resmi dağıtılıyor ve bu portre kafatasına uygun olarak yapıldı, doğru bir portredir deniliyor.1936 yılında kafatasının Ankara’da olduğu düşünülüyor. Ama nerede idi?

Şevket Aziz Kansu da vefat edince kafatası ile ilgili tüm izler ortadan kayboluyor. Prof. Dr. Selçuk Mülayim’e göre; kafatası Ankara Dil Tarih Ve Coğrafya Fakültesi’nde bulunan kafatası koleksiyonunun içinde olabilir. Araştırılması gerekiyor. Fakat bunun yapılabilmesi içinde Şevket Aziz Kansu’nun kafatası ölçüm notlarına ihtiyaç var. Bu notlarla ilgili bir evrak ya da belge de bulunmuyor. Bu nedenle dünyaca ünlü Mimar Sinan’ın kafatasının nerede olduğu, neden bulunamadığı, nasıl kaybolduğu gibi sorular gizemlerin çözülmesi için cevaplanmayı bekliyor.

İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir